Česká jazzová sklizeň 2018 – 4. díl

18. prosinec 2018

Přinášíme další díl přehledu letošních českých jazzových alb. Připomeňte si nahrávky, které by Vám neměly uniknout.

Marta Kloučková Quartet – Loving Season (Hevhetia)

Zpěvačka Marta Kloučková věnovala své první sólové album různým podobám lásky. Velkou inspirací jí byly básně americké básnířky Sary Teasdale (1884–1933), z nichž některé přímo zhudebnila. Quartet vedle zpěvačky tvoří Vít Křišťan (piano), Jan Fečo (kontrabas) a Marek Urbánek (bicí), jako hosté na albu hrají mj. David Dorůžka (kytara) a Clarinet Factory.

Sylvie Krobová & Jan Jirucha – Dívám se do noci (Polí5)

Sylvie Krobová je šansoniérka s českými a ruskými kořeny, dcera divadelního režiséra Andreje Kroba. Na novém albu odložila akordeon a představuje se pouze jako autorka písní a zpěvačka. Hlavním hudebním partnerem jí je trombonista Jan Jirucha, který většinu písní zaranžoval a posouvá celek výrazně k jazzu. Dále hrají Petr Harmáček na trubku, Vojtěch Procházka na indické harmonium a smyčcový Unique Quartet. Sylvii Krobové se natočením alba splnil sen zahrát si s doprovodem větší kapely.

Molotow Moloch Quartet – Enter the Avoid (Polí5)

Skupina Molotow Moloch Quartet vznikla v Praze na podzim 2015 a za své základní východisko považuje moderní jazz. Zároveň však uvádí, že jde o „autorskou experimentální syntézu různorodých prvků jakékoli hudby, která neodporuje přísnému, leč otevřenému vkusu členů – předem není vyloučeno nic“. Sestavu skupina tvoří Šimon Herrman (saxofon), Vojtěch Výravský (kytara), Klára Pudláková (basa) a Filip Tománek (bicí). 

Tomáš Kačo – My Home (vlastní náklad)

Pianista Tomáš Kačo studoval na Berklee College of Music v Bostonu a svá studia zakončil koncertem v Carnegie Hall. Na albu My Home předkládá výběr skladeb a písní, které jsou blízké jeho srdci: od autorských kompozic přes české a romské lidové písně až po jazzovou úpravu skladby Jana Nedvěda Podvod. Jako hosté na albu účinkují mimo jiné Tomášova sestra Veronika, Ondřej Brzobohatý a kontrabasista John Patitucci.

ZKKP – 12354 (Červený kůň)

Skupina ZKKP je jedním z několika aktuálních projektů saxofonisty a klarinetisty Pavla Zlámala, jehož příjmení se skrývá za prvním „Z“ v názvu kapely. Zbylá tři písmena – KKP – označují rytmickou sekci, kterou tvoří Tomáš Vunderle Koudelka (baskytara), Jiří Kalousek (elektrická kytara) a Petr Ptáček (bicí). Jedná se o skupinu založenou především na výrazných groovech a beatech, ke kterým jednotliví hráči, kteří jsou současně členy brněnského B-Side Bandu, tíhnou.

Jazz Q – Pozorovatelna (GAD Records)

Přímočará hudba postavená na kombinaci Fender Rhodes Martina Kratochvíla a bluesrockových kytarových ploch Luboše Andršta charakterizuje album skupiny Jazz Q z roku 1973. Nahrávka zachycuje sestavu v době, kdy právě Andršt vystřídal Jiřího Stivína, díky němuž skupina Jazz Q v předchozí etapě inklinovala k free jazzu. Polská společnost GAD Records vydala Pozorovatelnu ve formátu 2CD, obohacenou o bonusy včetně nově objevených nahrávek z archivu Českého rozhlasu.

autor: Milan Tesař
Spustit audio

Související