Český rozhlas Jazz ocenil nejlepší jazzová alba roku 2017. Zvítězil saxofonista Luboš Soukup

5. duben 2018

Za nejlepší jazzovou nahrávku uplynulého roku označila stanice Český rozhlas Jazz album Země saxofonisty Luboše Soukupa. Odbornou anketu Česká jazzová sklizeň pořádá Rozhlas už pátým rokem, její součástí je i přehled všech vydaných nahrávek a databáze klubů.

„Český jazz láme rekordy a ani rok 2017 nebyl výjimkou. Padesát loni vydaných alb totiž představuje vrchol novodobé české jazzové produkce,“ říká Petr Vidomus, dramaturg stanice ČRo Jazz. „V této sklizni je zarážející hlavně pestrost přístupů a odvaha, s jakou se čeští jazzmani pouštějí i do hraničních vod žánru,“ dodává.

Luboš Soukup na Zemi s hvězdnou podporou

Luboš Soukup Quartet feat. Lionel Loueke

Nové album Země saxofonisty a skladatele Luboše Soukupa přesvědčuje už samotnými melodiemi. Ovšem přítomnost slavného kytaristy Lionela Louekeho je víc než jen pouhou třešničkou na dortu. Jasné Album týdne nahráli nejen špičkoví, ale především vzájemně se chápající hráči.

Panel devíti hudebních publicistů a promotérů nakonec za nejlepší českou jazzovou desku roku 2017 zvolil album Země saxofonisty Luboše Soukupa. Na nahrávce se podílela Soukupova dánská sestava a jako hvězdný host beninský kytarista a zpěvák Lionel Loueke.

„Soukupovy starší desky srší energií a kaskádami tónů, jako by chtěl předvést, co všechno dovede. Tady nic takového není třeba. V Dánsku nabyl klidu a pokory, která se výborně pojí s Louekeho charakteristickým zvukem i zpěvem. Na první poslech mě Země upoutala svou přístupností a rovnocenností rolí obou hlavních protagonistů,“ říká k ocenění Vidomus.

Na druhém místě ankety se umístilo album basisty Tomáše Lišky a zvláštní ocenění poroty si odnesla reedice historických nahrávek Karla Velebného.

Prolistujte si katalog všech alb online:

Anketa o nejlepší jazzové album je součástí katalogu Česká jazzová sklizeň, který každoročně mapuje všechny vydané nahrávky daného žánru v zemi. V seznamu vydaných desek lze opět vysledovat několik výrazných trendů:           

Směle se rozvíjí volně-improvizační, experimentální proud, pozoruhodné je oslnění soul-jazzem, na světlo se derou nejmladší fúze s hip-hopem, nechybí jazzrock, etnické vlivy či dokonce smooth-jazz.

Luboš Soukup: Loueke do kapely skvěle zapadl

Saxofonista Luboš Soukup

Saxofonista Luboš Soukup se s kytaristou Lionelem Louekem poznal v Dánsku. Brzy zjistili, že jsou si hudebně i lidsky blízcí, a tak se pustili do spolupráce. Čtěte rozhovor o jejich připravovaném albu, který jsme pořídili na JazzFestu Brno.

„K překvapením roku řadím odvážnou desku Bucinatores Orchestra s rockovým triem Strom stínu, byť jde asi o labutí píseň zmiňovaného big bandu, který dnes takřka nevystupuje,“ dodává Vidomus.

Dvaatřicetistránkovou brožuru distribuuje Český rozhlas zdarma na vybraných jazzových festivalech a ve většině jazzových klubů, posluchači si ji mohou také stáhnout v pdf nebo prolistovat zde. O tištěné vydání si mohou napsat na email jazz@rozhlas.cz.

Česká jazzová sklizeň 2017 – nejvýše hodnocená alba:

  1. místo: Luboš Soukup Quartet featuring Lionel Loueke – Země (Animal Music)
  2. místo: Tomáš Liška – Invisible Faces (Animal Music)

Zvláštní ocenění poroty: Reedice alb Karla Velebného (Indies Happy Trails)

autor: ČRo Jazz
Spustit audio