Český rozhlas Jazz vybral nejlepší jazzová alba roku 2015. Vítězí Concept Art Orchestra

22. únor 2016

Český rozhlas Jazz vydal katalog všech českých jazzových alb, která vyšla v roce 2015. Zároveň vyhlásil výsledky ankety jazzových odborníků, kteří za nejlepší loňské album označili bigbandovou nahrávku Concept Art Orchestra s názvem The Prague Six.

„Českému jazzu se daří,“ říká Petr Vidomus, dramaturg stanice ČRo Jazz, „Stížnosti na stav scény zde byly a budou, nicméně je třeba vidět i druhou stranu mince: neutuchající zájem mladšího publika, znatelný vliv nové generace hudebníků se zkušenostmi ze zahraničních škol a v roce 2015 nepochybně inspirativní vklad nových jazzových skladatelů,“ vysvětluje dále.

Česká bigbandová sklizeň: Concept Art Orchestra a Euroradio Jazz Orchestra vydávají nová alba

Štěpánka Balcarová – Concept Art Orchestra nahrává album The Prague Six (Studio Sono)

Nezvykle rušno je koncem června na české bigbandové scéně. Svá nová alba vydávají Concept Art Orchestra i Euroradio Jazz Orchestra. V obou případech přinášejí „crème de la crème“ mladých jazzových skladatelů a aranžérů.

Tento trend dle něj ilustruje i vítěz ankety jazzových odborníků – album bigbandu Concept Art Orchestra (Prague Six), které představuje šestici mladých jazzových skladatelů pod taktovkou Štěpánky Balcarové.

Anketu i katalog Česká jazzová sklizeň vydává stanice ČRo Jazz třetím rokem, nyní v tištěné i elektronické podobě. „Loni jsme s touto brožurou zaznamenali velký úspěch u jazzových příznivců. I letos ji mohou získat zdarma v každém dobrém jazzovém klubu, případně si o něj napsat,“ dodává Vidomus.

Podle dramaturga pohled do katalogu Česká jazzová sklizeň 2015 skýtá důvod k mírnému optimismu. „Napočítali jsme 38 vydaných desek českého jazzu, což je sice o pár položek méně než loni, nicméně bez ohledu na čísla v tomto seznamu najdeme skutečně originální příspěvky k současné podobě žánru,“ říká Vidomus.

Štěpánka Balcarová: Jazzová trumpetistka, skladatelka a držitelka Ceny Anděl

Štěpánka Balcarová – trumpetistka a skladatelka v kapelách Concept Art Orchestra a Inner Spaces

V dopoledním vysílání jsme přivítali jednu z představitelek silné třicátnické generace českých jazzmanů, Štěpánku Balcarovou. Znát ji můžete jako jednu ze skladatelek skupiny Prague Six, jako vedoucí Concept Art orchestru, jako trumpetistku kapely Inner Spaces, se kterou za poslední album získala v roce 2013 prestižní cenu Anděl za nejlepší jazzové album v kategorii Jazz & Blues.

Má za to, že lze vysledovat i několik širších trendů: oživení zájmu o bigbandy s novou generací skladatelů, prozkoumávání vod volné improvizace a možností malých, spíše komorních sestav.

Česká jazzová sklizeň není jen anketou a katalogem, ale i pokusem o podrobnější zmapování jazzové scény. I letos je její součástí aktualizovaná databáze jazzových klubů, festivalů, jazzových škol či skladatelských soutěží. „Je to zkrátka něco, co českému posluchači dosud chybělo – vše o českém jazzovém dění na jednom místě,“ říká Vidomus.

Dvaatřicetistránkovou brožuru distribuuje Český rozhlas zdarma na vybraných jazzových festivalech a ve většině jazzových klubů, posluchači si ji mohou také stáhnout v pdf nebo prolistovat zde.

Česká jazzová sklizeň 2015 – nejvýše hodnocená alba

  1. místo: Concept Art Orchestra – The Prague Six
  2. místo: Najponk / Mraz / Fishwick – Final Touch of Jazz; Luboš Soukup & Points Septet
  3. místo: Matej Benko – Planety; Liška / Malina / Nejtek – Fragile Bliss; Hrubý / Nejtek / Honzák / Šoltis – Phoenix a Euroradio Jazz Orchestra – In Prague
autor: ČRo Jazz
Spustit audio

Související