Další bonusy: Velebného potomci i jazzmani z Brna

12. březen 2020

Loňské zářijové odpoledne, při kterém vznikla hromadná fotografie 101 českých jazzmanů, bylo plodné na různá nečekaná setkání. Využili jsme situace a po hlavním focení jsme zaranžovali i řadu skupinových záběrů. V této sérii si můžete prohlédnout unikátní tematické fotografie, jako například někdejší spoluhráče Karla Velebného, nebo nejstarší účastníky akce. 

Nejstarší a nejmladší účastník 

Nejstarší a nejmladší účastník

Věkový rozptyl příchozích byl neuvěřitelných sedmdesát let, a tak se společná fotografie nejstaršího a nejmladšího účastníka přímo nabízela. Bohužel nevíme, o čem spolu basista a pianista Karel Vejvoda (1929) a pianista Daniel Bulatkin (1999) mluvili, ale mladší z přítomných nám pak na kameru sdělil, že setkání pro něj byla velká čest: „V těchto sociálních situacích bývám trošku nervózní, ale jsem moc rád, že jsem tady mezi svými přáteli a vzory.“ 

Zleva: Karel Vejvoda, Daniel Bulatkin

Setkání legend 

Setkání legend

Déle plánovanou fotografii nejstarších jazzových hudbeníků jsme si vymezili ročníkem narození 1940 a starším. Zde vyobrazení hráči tvoří nepochybně paměť českého jazzu. Hrát většinou začínali v 50. letech, a jejich kariéru tak formoval nástup bopu v Československu i poválečná revivalistická vlna. Setkání se bohužel ze zdravotních důvodů řada pozvaných nemohla zúčastnit (např. Ivan Smetáček, Jan Konopásek atd.). Sedící basista a pianista Karel Vejvoda byl v devadesáti nejstarším účastníkem focení v Karlíně vůbec. 

Zleva: Karel Vejvoda, Luboš Zajíček, Milan Kašuba, Svatobor Macák, Jiří Válek, Pavel Smetáček

Brněnská škola 

Brněnská škola

V Brně to jazzem žije! To lze samozřejmě pozorovat delší dobu, ale nový impuls zdejší scéně dodalo hlavně založení Katedry jazzové interpretace na JAMU v roce 2010. Vznikla tak nejen první vysoká škola zaměřená na jazz, ale i základ místní jazzové líhně, která je patrná v brněnských klubech nebo na Jazzfestu Brno. Řada příchozích je s brněnskou jazzovou katedrou spjata, kytarista a promotér Vilém Spilka spojuje vícero místních komunit. Pianista Jiří Levíček sice dlouhodobě žije v Praze, zde se ale hrdě přihlásil ke svému rodišti. Naopak na akci přítomný basista Vincenc Kummer zde absentuje, patrně se někde „zapomněl“. Nejstarším zobrazeným je brněnská legenda Milan Kašuba, který krátce před focením příchozí hostil dovezenou domácí slivovicí. 

Zleva: Milan Kašuba, Vilém Spilka, Pavel Zlámal, Jiří Kotača, Mojmír Bártek, Jiří Levíček, Vlastimil Trllo 

Jazzoví expati 

Jazzoví expati

Pojem „expat“ (expatriate) obvykle označuje osobu dlouhodobě žijící a pracující mimo svou rodnou zemi. Pro vývoj jazzu v Evropě měli velký význam američtí jazzoví hudebníci, působící od 60. let v Paříži nebo ve Skandinávii (Dexter Gordon, Don Byas, Red Mitchell, Johnny Griffin, Bud Powell atd.). Novodobé jazzové expaty ovšem najdeme i v současné Praze; běžně přitom koncertují a nahrávají se svými českými kolegy. Někteří z těch anglicky hovořících dorazili i na naše hromadné focení, a tak jsme využili příležitosti a vyfotili je společně. 

Zleva: Benjamin Hague, Osian Roberts, Andy Schofield, Suzanne Higgins

Velebného potomci 

Velebného potomci

Na rozdíl od ostatních záběrů tento nebyl plánován, šlo o momentální nápad a takové jsou, zdá se, nejlepší. Seskupit do jednoho záběru všechny příchozí, kteří hráli nebo spolupracovali s Karlem Velebným, mě napadlo, když jsem v Karlíně zahlédl všechny ty jazzové legendy, které formovaly vývoj žánru v Česku. Tyhle hráče ovšem v mnohém ovlivnil Karel Velebný ‒ jazzový pedagog, skladatel, multiinstrumentalita, cimrmanolog (aka Dr. Evžen Hedvábný). Na fotce se sešli starší hudebníci či vokalisté, kteří v nejrůznějších fázích svých kariér spolupracovali s Velebného kapelou SHQ nebo je tento spiritus agens českého jazzu formoval coby pedagog a inicioval vznik jejich vlastních projektů. 

Čtěte také

Jejich vzpomínky na Velebného najdete na webu karelvelebny.cz, který založil v roce 2019 saxofonista František Kop u příležitosti 30. výročí Velebného úmrtí. 

Spodní řada zleva: Petr Kořínek, Josef Vejvoda, Jana Koubková, Alexej Charvát, Eva Svobodová

Prostřední řada zleva: Karel Vejvoda, Zdeněk Fišer, Jiří Stivín, Svatobor Macák, Pavel Smetáček, František Uhlíř

Horní řada zleva: Vincenc Kummer, Jaromír Helešic, František Kop, Jiří Válek, Emil Viklický

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

Související