Jazz Test: Ztracený Coltrane doplňuje historii, nejde ale o archivní zbytky

22. srpen 2018

Jde o nafouknutou bublinu, nebo je ta deska geniální, ptá se Tomáš S. Polívka v recenzi nově nalezených nahrávek Johna Coltranea z roku 1963. Sledujte Jazz Test alba Both Directions at Once!

„Je to asi stejné, jako kdyby archeologové našli novou komoru ve Velké pyramidě,“ popsal význam ztracených a nově objevených nahrávek Sonny Rollins. Záznam klasického Coltraneova kvarteta, pořízený 6. března 1963 ve studiu Rudyho Van Geldera, se na dlouho vytratil z jazzové historie a originální studiový pás byl dokonce zničen.

Referenční kopie se nyní našla v pozůstalosti někdejší Coltraneovy ženy Naimy a jazzovým fajnšmekrům doslova vyrazila dech. Šlo totiž zřejmě o spojující článek mezi saxofonistovou bopovou minulostí a jeho duchovní, na drónech a modalitě postavené hudbě opusu A Love Supreme (1965).

John Coltrane: Both Directions at Once ‒ The Lost Album v Jazz Testu

„Pamětníci tvrdí, že nalezené záznamy odrážejí koncertní estetiku Coltraneova klasického kvarteta, což tolik neplatí o ostatních jeho deskách z daného období,“ vysvětluje recenzent Tomáš S. Polívka. Největší událostí je, že na albu slyšíme dvě autorské skladby, které jsme dosud neznali.

Další skladby už fanoušci Traneova díla možná znají. Určitě titulní skladbu živé desky Impressions. Nebo možná One Up, One Down z bootlegů z klubu Birdland. Ale nikdo asi netušil, že existuje také jejich studiová verze.

Čtěte takéZtracený poklad: John Coltrane vydává album půl století po své smrti

Pozdější Coltraneova tvorba se vyznačovala dálněvýchodními inspiracemi a silným spirituálním nábojem. Navzdory informacím v tiskové zprávě se recenzent domnívá, že nalezené snímky jsou pevněji ukotveny ještě v Coltraneova bopové minulosti. Záblesky modality a indických vlivů jsou nicméně patrné právě ve zmíněné Impressions.

„Znovunalezené album asi nezmění pohled na celou Coltraneovu tvorbu, ale rozhodně nejde o nějaké studiové zbytky, které se dnes vydávají pohříchu často,“ míní recenzent. Dejte nám vědět v komentářích u videa, co si o této desce myslíte.

Podívejte se na klip k albu Both Directions at Once:

Jazz Test č. 15

John Coltrane: Both Directions at Once – The Lost Album

John Coltrane ‒ saxofony

Jimmy Garrison – kontrabas

Elvin Jones – bicí

McCoy Tyner – piano

www.johncoltrane.com

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.