Menší formát Andreasi Varadymu sluší: Sledujte Jazz Test novinky The Quest

4. duben 2018

„Na novém albu Andreas Varady dokazuje, že se obejde bez coverů Michaela Jacksona, velké produkce a je zralý a invenční muzikant,“ říká o novince teprve dvacetiletého kytaristy publicista Tomáš S. Polívka. Sledujte další díl Jazz Testu!

Pro pořádek si připomeňme Varadyho neuvěřitelný příběh. Sympatický kluk ze slovenské Rimavské Soboty žije se svou rodinou od svých deseti let v Irsku. Zázračné dítko ve své hře přiznává vlivy Django Reinhardta, Wese Montgomeryho a George Bensona. Svou hvězdnou chvilku zažil roku 2012, kdy jej na Montreux Jazz Festivalu představil sám Quincy Jones, který nad ním dodnes do jisté míry drží ochrannou ruku.

Andreas Varady – Objev Quincy Jonese a jeho eponymní album

Andreas Varady

Když si mladého umělce vezme pod křídla jeden z nejslavnějších světových producentů, devětadesmdesátkrát nominovaný na Grammy, může jít o skutečný začátek velkého úspěchu. Andreas Varady má ve svých sedmnácti letech slušně vykročeno. Jeho album je po řemeslné – a pochopitelně po producentské – stránce hodné pozornosti. A i když si talent ze Slovenska bude muset cestu k originalitě najít sám, bude mít na čem stavět.

Andreasův eponymní debut z roku 2014 byl ve znamení velké produkce, s hosty jako Gregory Porter nebo Roy Hargrove. Proti tomu malé obsazení novinky The Quest může působit jako chudší příbuzný.

Ale nenechme se zmást. Natáčelo se v českém studiu Svárov a vedle rodinného klanu Varadyů zde výrazná role připadá také na slovenského saxofonistu Radovana Tarišku a venezuelského bubeníka Benita Gonzalese.

„Tahle sestava sedne Andreasovi více, dodala nahrávce vášeň, celistvost a žene ji vpřed,“ říká recenzent. Varady je stejně virtuózní jako dřív, vyzrál však jako autor a desku také hudebně produkoval. „Quincy Jones se tentokrát staral spíše o obchod a dobře udělal ‒ deska se posunula od až příliš uhlazeného smooth jazzu k mnohem zajímavějším a zábavnějším formám,“ vysvětluje Polívka.

Interview: Geniální Andreas Varady na Pražském jaru

Andreas Varady

„Je to jeden z nejnadanějších lidí na této planetě,“ řekla o slovenském kytaristovi Andreasovi Varadym americká hudební ikona Quincy Jones, který v roce 2012 podepsal s teprve 13ti letým Varadym kontrakt a v roce 2014 vydal album nazvané Andreas Varady.

Deska The Quest ukazuje, že Andreas Varady je samostatně uvažující, zralý muzikant. A taky ukazuje, že talent světového formátu může vyrůst třeba v Rimavské Sobotě. „Na místě nezáleží, chce to jen spoustu píle a strašnou spoustu štěstí,“ dodává na závěr Tomáš S. Polívka.

Recenze k jádru věci a bez velkých vytáček ‒ to je nový formát videorecenzí jazzových alb, který přináší od února Český rozhlas Jazz. Přední jazzoví kritici představují klady a zápory čerstvě vydaných alb. A mají na to jen pár minut. To vše nejen v audiu, ale i v perfektní obrazové kvalitě.

Podívejte se na trailer k albu The Quest:

Jazz Test č. 5

Andreas Varady ‒ The Quest

Andreas Varady ‒ kytara

Bandi Varady ‒ basa

Adrian Varady ‒ bicí

Radovan Tariška ‒ alt saxofon

Benito Gonzales ‒ piano

www.andreasvarady.com

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.