Robert Balzar v Rozhovoru měsíce: Žádný vzoreček na úspěšnou desku není

1. červen 2018

Jako baskytarista skupiny J.A.R. se letos Robert Balzar mohl těšit ze tří Andělů. Vedle toho však samozřejmě dál jako kontrabasista vede vlastní trio, které vystupuje jednak samostatně, tak i s Danem Bártou nebo s filharmonií. O všech těchto projektech a také o skupině Illustratosphere, jejímž je rovněž členem, hovoříme s Robertem Balzarem v červnovém Rozhovoru měsíce.

Naposledy byl Robert Balzar hostem Rozhovoru měsíce v roce 2013, kdy posluchačům představoval nového pianistu svého tria Jiřího Levíčka. Mezitím došlo ke změně i na postu bubeníka – vedle 56letého kapelníka a třicátníka Levíčka hraje na bicí čtyřicátník Kamil Slezák.

„Jsou to kluci o generaci mladší než já. Oba jsou výjimeční muzikanti a mně je ctí, že se mnou hrají. Je to pro mne nová krev do žil,“ pochvaluje si současnou kapelu Balzar a dodává:

„Dříve byli v kapelách především výrazní sólisté. Trio pak fungovalo tak, že jeden hrál sólo a ostatní mu dělali background. Mí spoluhráči hrají jinak. Jsou schopni mi čtyři minuty neukázat, kde je první doba. Sólujeme všichni tři a je to mnohem víc než rozhovor.“

Podívejte se na klip tria Roberta Balzara:

Momentálně chystá Robert Balzar hned tři nová alba: jedno s triem, další se skupinou Illustratosphere a třetí s triem rozšířeným o Dana Bártu. Fyzickým hudebním nosičům kontrabasista stále fandí.

„Pořád si kupuju cédéčka. Abych měl přehled, hudbu si také stahuju. Ale když jdu na koncert, nahrávku si koupím. A funguje to i naopak. Když hrajeme, lidé si nás nějakým způsobem chtějí vzít domů,“ popisuje aktuální stav. Desku nevnímá jako cíl, ale jako „zaznamenání určitého momentu“. A zdůrazňuje: „Jde přece především proces, který je součástí našeho života.“

Dalším projektem, který Robert Balzar posluchačům představí, je spolupráce tria se symfonickým orchestrem. Přitom orchestr má mít podle něj jinou roli než pouze „hrát vydržované tóny“ pod sólisty. Na otázku, co je na takové spolupráci nejtěžší, Balzar odpovídá, že pro hráče klasické hudby je náročné naučit se „disciplínu synkop“ a swingový rytmus:

„Ovšem když je čas a chuť, dá se to skloubit. A myslím, že nám se to podařilo,“ pochvaluje si jazzový kontrabasista spolupráci s Filharmonií Brno. Jako největší obohacení pro sebe vnímá samotnou možnost „napsat si a zaranžovat orchestr a slyšet výsledek“. V orchestru každý jeden hráč nahrazuje jeden prst na klávesách, což je podle Balzara téměř neuvěřitelné a nabízí to mnoho možností.

Robert Balzar

Nové album Robert Balzar Tria s Danem Bártou vzniká v New Yorku. Balzar tím navazuje na zkušenost z roku 2013, kdy na radu Johna Abercrombieho spolupracoval s newyorským zvukařem Jamesem Farberem.

Výsledkem tehdy byla hned dvě studiová alba Discover Who We Are a Vuja-Dé. Nyní je hotova zhruba polovina nové desky, která obsazením naváže na titul Theyories, ale na rozdíl od něj nabídne více autorských skladeb.

Robert Balzar Trio a Gabriele Mirabassi. Jazzová lahůdka ve Studiu 1

Gabriele Mirabassi

Další z řady jazzových koncertů slyšelo hudební Studio 1 Českého rozhlasu Ostrava. Jedno z nejvýraznějších jazzových seskupení Robert Balzar Trio tu zahrálo se svým hostem, italským klarinetistou Gabrielem Mirabassim.

Zatímco ve skupinách Illustratosphere a J.A.R. i při spolupráci jazzového tria s Danem Bártou hraje Robert Balzar písně s texty, v triové sestavě „vypráví“ hudbu beze slov. Přesto ji vnímá jako příběh, a to ve smyslu příběhu jako motivu či konkrétní emoce.

Při skládání jej občas napadne konkrétní slogan, případně melodie a rytmus jakoby dají dohromady větu. Při psaní tedy Balzar zpravidla ví, o čem která skladba je, ale při volbě názvů se snaží nepojmenovávat kompozice přímo, ale hledá sofistikovanější vyjádření.

Má-li najít jednotící prvek pro všechny projekty, v nichž hraje jeho aktuální trio, Balzar odpovídá: „Jednotícím prvkem jsme my tři dohromady. Když v různých projektech hrajeme právě my, bude to mít něco společného.“

Poslechněte si, co chystá Balzarovo trio na rok 2018:

Důležitý je také koncept konkrétní nahrávky – to, co chce člověk deskou říct nebo předvést. „Ale není na to žádný vzoreček ani model. Důležité je, že jsou to tři lidé, kteří jsou spolu na cestě. Všichni zažíváme stejnou euforii, když něco nového objevíme,“ říká v závěru pořadu Robert Balzar a odvolává se na svůj oblíbený výrok Billa Evanse.

V pořadu zazní skladby v podání tří různých sestav: nahrávka Robert Balzar Tria z brněnského Studia na Orlí, ukázka spolupráce tria se symfonickým orchestrem a jedna ochutnávka z připravovaného „amerického“ alba Robert Balzar Tria s Danem Bártou.

Rozhovor s kontrabasistou a skladatelem Robertem Balzarem vede Milan Tesař (Radio Proglas).

autor: Milan Tesař
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.