Uloveno na síti: Jazzu jako sněhu na horách

22. leden 2019

Nová alba nabízejí či chystají vibrafonista Jorge Rossy, famózní „tenorák“ Joe Lovano či hledačka kreolských kořenů Leyla McCalla. Dny se sice příjemně dlouží, přesto jsou noci pořád víc než dost dlouhé pro poslech kvalitního jazzu.

Joe Lovano – Trio Tapestry

Jak se u ECM právem chlubí, Joe Lovano participoval na řadě jejich alb. Nahrával pro kultovní label například s Paulem Motianem, Stevem Kuhnem nebo Johnem Abercrombiem. Nikdy však netočil pro ECM jako leader. To nyní mění album Trio Tapestry, natočené v relativně nevšedním obsazení bez kontrabasu. S klavíristkou Marilyn Crispell (to je ona dáma, která už za totality, v roce 1984, zahrála na XV. Mezinárodním jazzovém festivalu v Praze spolu s Anthonym Braxtonem) a bubeníkem Carmenem Castaldim (kdo ho neznáte, nenechejte se poplést „ženským“ křestním jménem, tenhle pán hrál už na Lovanově albu Viva Caruso v roce 2002).

Étos typické průzračnosti ECM zůstal pochopitelně zachován. Ovšem kapelník si zároveň pochvaluje až neuvěřitelnou zvukovou „sytost“, které dokázal s triem dosáhnout a která dala projektu jméno: „Hrajeme spolu jako orchestr, vytváříme úžasnou tapiserii… harmonizování skladeb, které jsem do tria přinesl, je skutečně něco speciálního.“ Na Spotify se jako první objevila „pilotní“ skladba Seeds of Change, která jeho slova potvzuje.

Seamus Blake – Guardians of the Heart Machine

Kanadský, v Londýně narozený saxofonista a skladatel Seamus Blake (John Scofield, Gonzalo Rubalcaba či Michael Brecker) sice chystá přírůstek do svojí bohaté diskografie až na březen, nicméně už nyní si můžeme poslechnout ochutnávku v podobě lyrického, náladotvorného, na chytlavé melodii vystavěného kusu Vaporbabe. A na YouTube najdeme trailer na album. Nahrávka vznikla v klasickém akustickém kvartetu, točilo se v Paříži a s tamními hudebníky (Tony Tixier – piano, Florent Nisse – kontrabas, Gautier Garrigue – bicí nástroje). Vkusně romantický opar je tudíž více než logický.

„Pro mě je jazz esenciálně o improvizaci a kráse sóla. Ale i když jsem vyrůstal na studiu spousty mainstreamového a tradičního jazzu, také rád integruji do svojí muziky prvky z jiného světa. Proto pro mě bylo tak osvěžující pracovat s těmito mladými muzikanty,“ pochvaluje si saxofonista svůj „francouzský výlet“ v tiskové zprávě.

Leyla McCalla – Capitalist Blues

Nelekněte se poněkud levicově tendenčního titulu. Někdejší členka oslavovaných Caroline Chocolate Drops (ve kterých hrála s famózní zpěvačkou Rhiannon Giddens) jen aktualizuje atmosféru „starého New Orleans“, svého domovského města. Na novém albu pokračuje ve zkoumání kořenů kreolské muziky, cajunu, haitských vlivů a samozřejmě tradičního jazzu. Kdo zažil vynikající koncert Leyly v roce 2017 na festivalu Colours of Ostrava, ten si určitě nahrávku americké zpěvačky a multiinstrumentalistky nenechá ujít.

Jorge Rossy Vibes Quintet – Beyond Sunday

Španěl Jorge Rossy se proslavil jako bubeník, určitě si vybavíte jeho alba s Bradem Mehldauem, Chrisem Cheekem či „basovým“ Avishaiem Cohenem. A možná i desku Wandering Song, kterou natočil s Davidem Dorůžkou. V posledních letech ovšem Jorge přesedlal také na jiný bicí nástroj než na tradiční soupravu.

Rossy zaměstnal bubeníka Ala Fostera, basistu Douga Weisse, kytaristu Jaumeho Llombarta a saxofonistu Marka Turnera (připomeňme, že předtím hrál s jeho Vibes Quintetem také Joshua Redman) a fantasticky se prezentuje jako vibrafonista. Album publikované ještě na sklonku loňského roku je skutečně lahůdkové.

Behn Gillece – Parallel Universe

U vibrafonu ještě chvilku zůstaňme. Novinku totiž přichystal i výtečný, v New Yorku působící hráč Behn Gillece, kterého časopis Downbeat loni v jeho nástrojové kategorii poctil oceněním Nastupující hvězda (Rising Star). Jde o nahrávku zcela autorskou, zkomponovanou pro sexteto, ve kterém krom protagonisty exceluje i další nadějný newyorský hráč, trumpetista Bruce Harris.

Rosie Turton – Rosie’s 5ive

Nenechejte se zmást názvem, skladatelka a virtuózní trombonistka Rosie Turton netočila v kvintetu. S nadhledem napsala aranžmá pro různorodý, až sedmičlenný ansámbl, ve kterém figurují i housle Johanny Burnheart či v případě kompozice Stolen Ribs i recitace a zpěv Luka Newmana. 5ive je název ediční řady alb, představující vždy pět kompozic od nadějných talentů mladé britské scény. Nahrávku Rosie Turton můžeme brát jako velmi zajímavý letošní doplněk k loňskému Uloveno na síti speciál: 6 londýnských jazzových objevů.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.