Česká jazzová sklizeň 2018 – 5. díl

27. prosinec 2018

Už pátým dílem pokračujeme v pravidelném výročním mapování české jazzové scény. Jaká alba letos vyšla a na jaká jste možná zapomněli?

Jan Kavka Trio – Past Stories (Must-art)

Ostravský pianista Jan Kavka je známý mimo jiné ze souboru Ostrich Quartet. Nyní vydalo první album jeho vlastní trio, které dále tvoří kontrabasista Marek Dufek a bubeník Adam Sikora. Kavka, který je absolventem Akademie Karola Szymanowskiego v polských Katovicích, s triem původně hrál standardy, ale pro své debutové album vybral osm autorských skladeb.

Andy Schofield – Suite for JT (Animal Music)

V Praze usazený britský saxofonista Andy Schofield připravil první vlastní album. To obsahuje jedinou skladbu, Suite for JT o šesti větách a závěrečné codě. Skladbu Schofield napsal na objednávku jazzového festivalu v Manchesteru, kde ji spolu s ním provedl pianista John Taylor, jemuž je i věnována. Studiovou nahrávku s autorem nahráli přední hráči české scény – mimo jiné Jiří Slavík, Daniel Šoltis, Oskar Török, Vojtěch Procházka nebo Marcel Bárta.

Brünnwerk / Zlámal – Toman (Ears & Wind Records)

Brněnský saxofonista a improvizátor Pavel Zlámal natočil a vydal v roce 2018 čtyři oficiální alba s různými projekty. Jedním z nich je Brünnwerk, popisovaný jako „poezie všedního dne Petra Rybíze Tomana v doprovodu jazzově improvizačního tělesa pod kuratelou Pavla Zlámala“. Dále účinkují Kristian Kuruc (bicí), Juraj Valenčík (kontrabas), Martin Konvička (piano, fender rhodes) a Jaroslav Šťastný (Hammond organ).

Otto Hejnic Trio – Beauties (Hevhetia)                                          

Po dvou autorských deskách a jednom albu se standardy nabízí bubeník Otto Hejnic další kolekci převzatých skladeb. Nahrál ji v osvědčené sestavě s pianistou Ondrejem Krajňákem a s kontrabasistou Josefem Fečem. Album obsahuje mimo jiné filmové melodie z Twin Peaks, Vinnetoua nebo Černého Orfea, ale také nesmrtelnou Chaplinovu skladbu Smile nebo Limelight od téhož autora.

Heterofón – Mezitím v Brně (Amplion Records)

Desetičlenná formace brněnských hudebníků kombinuje jazzové prvky s estetikou volné tvorby a se zvukem soudobé vážné hudby. Rytmiku tvoří mladí jazzoví hráči (Václav Pálka, Martin Konvička a Juraj Velančík) a doplňuje ji známý brněnský experimentátor Jaroslav Šťastný. Dechovou sekci tvoří klasicky školení hudebníci, členové filharmonií a operních orchestrů, absolventi nebo současní studenti JAMU. Vedle lesního rohu, trubky, trombónu, fagotu a tuby zní na albu i fujary, instalatérské trubky nebo okarína.

Baro Rey – My Soul (vlastní náklad)

Pianista, skladatel a zpěvák Baro Rey absolvoval před deseti lety KJJ v Praze. Srdcem i zaměřením má blízko k jazzu, kubánské hudbě, popu a soulu. Těmto žánrům se věnuje i na svém profilovém albu My Soul, které shrnuje jak jeho autorskou tvorbu, tak jazzové standardy v netradičním pojetí. Mezi hosty na albu jsou například Radek Němejc nebo Miroslav Hloucal.

autor: Milan Tesař
Spustit audio

Související