Jazz Test: Nový Christian Scott je rozvláčný a bez výraznějších témat

27. březen 2019

Originální zvuk prostě někdy nestačí. Trumpetista Christian Scott se snaží probudit novou posluchačskou zkušenost, ale novinka Ancestrall Recall neoplývá výraznějšími tématy. Sledujte další díl Jazz Testu!

Poslední dobou je Christian Scott mimořádně produktivní. Rok 2017 přinesl hned tři nová alba, která spadají pod takzvanou Centennial Trilogy. Poslední část tohoto triptychu, deska The Emancipation Procrastination, si vysloužila i nominaci na cenu Grammy.

Scott ve své tvorbě vždy více či méně vycházel z afrických hudebních kořenů, které evidentně velmi dobře zná. Na desce Ancestrall Recall na nich staví doposud nejvíce, základ téměř každého tracku tvoří členitý rytmický doprovod nejrůznějších perkusivních nástrojů.

Nad těmito rytmickými strukturami slyšíme elektronické zvukové plochy, efekty, hlasy a samozřejmě i improvizace trubky Christiana Scotta. Vedle něj se na albu představí například i vokalista Saul Williams, saxofonista Logan Richardson či flétnistka Elena Pinderhughes. Celkově se na desce podílelo 14 muzikantů. Výsledný mix všech těchto nástrojů, zvuků a efektů ale bohužel občas působí trochu nesourodě až chaoticky.

Christian Scott ‒ Ancestrall Recall

Autorem všech kompozic je Christian Scott, který se ve svých dosavadních projektech prokázal jako mimořádně nadaný skladatel. Jak sám uvádí, na albu chtěl zbořit mýty o nadřazenosti melodie a harmonie nad rytmickou složkou. Skladby jsou proto poměrně jednoduché, a tudíž bohužel i poněkud nevýrazné. Působí jako rozvláčný podklad pro improvizaci. Jen těžko si lze některou z nich zapamatovat a vypíchnout tak nějaký výraznější bod, vrchol alba. Hodinový repertoár působí spíše jako ambientní podkres.

Christian Scott – Ruler Rebel

Christian Scott ‒ Ruler Rebel

První díl zamýšlené trilogie trumpetisty Christiana Scotta zní nanejvýš slibně. Čtěte recenzi alba, v němž se fúze jazzu a hip-hopu mísí s mnoha politickými odkazy.

Scott si na desce vytyčil poměrně ambiciózní cíl. Chtěl organicky propojit nejrůznější hudební vlivy a vytvořit novou posluchačskou zkušenost oproštěnou o žánrová dělení. Je třeba uznat, že se jedná o bezesporu originální počin, kterým vyčnívá nad svými současníky. Pro mě osobně je ale výsledek zklamáním. Album je zvukově dosti nesourodé, jednotlivé kompozice splývají a je těžké se něčeho chytit.

Pokud patříte mezi milovníky ambientní hudby postavené na zvukových plochách, efektech a jednoduchých melodiích, pak vás Ancestral Recall nezklame. Jestliže se zabýváte studiem nejrůznějších afrických rytmů, potom vás nahrávka zaujme. Já osobně se raději vrátím ke Scottově starší tvorbě a s chutí si, snad už posté, poslechnu třeba skvělý živák z cyklu NPR Tiny Desk Concerts.

Poslechněte si ukázku z alba:

Jazz Test č. 28

Christian Scott – Ancestrall Recall

Christian Scott aTunde Adjuah – trubka, perkuse, syntezátory

Saul Williams – zpěv

Elena Pinderhughes – flétna

Logan Richardson – altsaxofon

Weedie Braimah – perkuse, zpěv

Corey Fonville – bicí, SPDSX, Pan African Kit

Lawrence Fields – piano

Kris Funn – basa

Devan Mayfield, Chris Turner, Mike Larry Draw – zpěv

Themba Mkhatshwa, Amadou Kouyate, Munir Zakee Richard – perkuse

www.christianscott.tv

autor: Jan Kyncl

Související