Jazzový skanzen? Navštívili jsme legendární klub Preservation Hall v New Orleans

11. listopad 2019

Jazz a New Orleans patří k sobě bez nejmenších pochyb. Tady vše vzniklo a tady vše pokračuje dál. Je to ale opravdu tak? Je jazz pro město na březích Mississippi spíš artiklem pro turisty anebo se zde skutečně udržuje kvalitní jazzová hudba? Julie Urbišová s těmito otázkami vyrazila do legendárního hudebního klubu Preservation Hall v New Orleans. Výsledek poslouchejte v pořadu Stop Time!

Když vejdete do nenápadné budovy uprostřed neworleanského historického centra, ocitnete se v místě, kde vždy zní tradiční jazz. Bude tam tradiční kapela hrající ty nejstarší jazzové kusy. V hlavní roli trumpetista a vedle něj klarinet, trombón, basa, klavír a bicí. Všichni jsou oblečení do tmavých kalhot, mají zářivě  bílé košile, někdo ještě vestu nebo sako. 

Preservation Hall

Preservation Hall je nejdéle fungující jazzový klub v New Orleansu. Jeho název vypovídá o úloze, kterou už od 60. let plní: má uchovávat tradiční podobu neworleanského jazzu, říká Ashley Shabankareh z nadace Preservation Hall. Co dělá toto místo tak zajímavým, je kromě hudby i jeho podoba. Na adrese ulice St. Peter Street, číslo popisné 726, se za posledních 60 let téměř nic nezměnilo.

Nekoupíte pivo ani vodu

„Ta budova byla postavena v roce 1817, byl to původně obyčejný dům a dodnes tak i vypadá. Není to typický klub. To, kde hraje kapela, jak to uvnitř i venku na dvoře vypadá, je pořád stejné jako v minulosti. U nás si nekoupíte pivo ani vodu. Nechceme prodávat alkohol nejen kvůli tomu, že sem často chodí i děti, ale i kvůli tomu, že se podle nás bez drinku v ruce zkrátka lidé dokáží víc soustředit na hudbu samotnou, a to přesně chceme,“ vysvětluje zástupce nadace. 

Než se v tmavé malé hale začal hrát jazz, fungoval prostor jako galerie. Dodnes zdi zdobí portréty muzikantů, pokračuje Ashley: „Jejich autorem je malíř Noel Rockmore, jsou to portréty muzikantů, kteří v Preservation Hall hráli v letech 61-63. Reprezentují všechny, kteří v té době šířili neworleanský jazz. Je to úžasná památka a musím říct, že vypadají úplně přesně jako na fotografiích.“

All That Jazz - Preservation Hall

V Preservation Hall jsem jako posluchačka byla mnohokrát. V New Orleansu žiji víc než 10 let a každou českou návštěvu posílám za nejlepším hudebním zážitkem právě tam. Dnes se sem ale vydávám poprvé jako novinářka s mikrofonem v ruce. Běžně je totiž Preservation Hall místem, kde platí přísný zákaz jakéhokoliv natáčení i fotografování. A poruší-li někdo tento zákaz a někdo z kapely si toho všimne, je tento hráč schopný koncert v minutě přerušit a hříšníka napomenout. 

Se svým mikrofonem tedy vstupuji do klubu v pondělí dopoledne. Poněkud nezvyklá doba. Ale má svůj význam ‒ hala je už naplněná k prasknutí a dnešními hosty nejsou turisté, ale středoškoláci z Minneapolisu. 

V klubu si s tradiční kapelou zahrály i hvězdy jako je Lenny Kravitz a Mos Def:

Publikum je složené ze středoškoláků, a navíc všichni jsou to muzikanti, členové jak středoškolského bandu, tak i dalších menších kapel. Na dřevěných lavicích sedí jak přibytí a interakce s kapelou jen jiskří. Kapela Preservation Hall All Stars se postupně věnuje všem nástrojům a skvěle vysvětluje, jak hraní v jazzovém uskupení funguje. „Tak kde mám trumpetisty? Co je váš job?“ zní hlas z kapely. „Být lídrem!“ zní odpověď z první řady a klub vzápětí burácí smíchem. 

Jazz pro děti i školáky

Nadace Preservation Hall  se stále více zaměřuje na předávání informací o městě jazzu a pořádání školních výletů věnuje spoustu energie. „Pro školáky a studenty z New Orleansu jsou tyto přednášky a koncerty v jednom zdarma a kapela se dokáže přizpůsobit jak teenagerům, tak například prvňáčkům nebo dokonce předškolákům,“ vysvětluje svou práci v rozhovoru pro Český rozhlas Jazz Ashley Shabankareh.

Trumpetista Kevin Louis si čas strávený se studenty vyloženě užívá: „Má to mnohem větší smysl než jen hrát večer co večer opilým turistům. Je to něco velmi cenného, co se snažíme předat dál, vystavujeme děti naší kultuře. Máme radost, když si z toho něco odnesou domů. Bylo by úžasné, kdyby někdo z nich jazzu podlehl, i kdyby se stal třeba moderátorem v rádiu a hrál naši hudbu. Potřebujeme to, aby neworleanský jazz přežil.“

Kevin hraje i se slavnou Preservation Hall Jazz Band a jako učitel je jedním z nejviditelnějších na neworleanské scéně. Deset letech života strávil v New Yorku a po hurikánu Katrina se vrátil zpět domů. Dal si za cíl věnovat se vzdělávání mladých. 

Nově nadace nabízí taky odpolední představení s povídáním o historii i pro veřejnost, a to každý pátek a sobotu odpoledne. 

Spustit audio

Související